onsdag 30. juni 2010

Profilering

I slutten av april fikk DIS-Møre og Romsdal en henvendelse fra journalist Vera Henriksen Sæther i Romsdals Budstikke om vi viste om en familie som har spredt seg til alle (eller flest mulig av) avisens dekningskommuner, dvs. 10 kommuner. De hadde planer om å besøke alle eller i alle fall de fleste og fortelle deres historie.

Vi så muligheten for god reklame for slektsforskning og DIS og ønsket derfor å bidra til å finne en slik familie. At det fantes var vel sannsynlig, men om noen hadde oversikt var vi spent på. Forespørselen ble videresendt til alle DIS-medlemmene lokalt, men svar lot vente på seg.

Vi sendte også en forespørsel til utflyttet Romsdaling og DIS-medlem Osvald Rydjord i Sandefjord. Han har en stor slektsdatabase med 43 000 navn, hjemmeside og har i 6 år drevet en DIS-gruppe i Sandefjord.
Svaret kom dagen etter: hans besteforeldre hadde etterkommere i ni av ti kommuner. Så da var det bare for journalisten å begynne å jobbe.
29 mai kom artikkelen på hele åtte sider (selvsagt en del bilder) på trykk i bilaget "Hjerte for Romsdal".

Osvalds besteforeldre Ole Magnus Eliassen Krabbevik og Inger Anna Olsdatter Klausæt og fikk to døtre og to sønner etter å ha giftet seg 19 juli 1903.
Deres yngste datter lever fortsatt og er 96 år, den yngste etterkommeren er 5 mnd.
Barn nr to, også en datter, ble nesten 102 år. I artikkelen ble det fortalt at hun på 100 års dagen leide taxi og kjørte gjennom fjøset på garden som hun og mannen overtok i 1935. Dette fordi hun helt til det siste var opptatt av gården og drifta.

Etter å ha besøkt etterkommerne i de ni kommunene avslutter artikkelen med omtale av Osvald og hans slektsforkning.
Deretter leder for DIS-Møre og Romsdal Jonny Lyngstad, som uttaler følgende: "Fantastisk artig". Dette er et uttrykk Jonny bruker ofte når han engasjert forteller om temaet.
Jonny gir også leserne en del faktaopplysninger om DIS-MR og DIS-Norge.


Avisutklippet er tatt fra den aktuelle artikkelen i Romsdals Budstikke.

2 kommentarer:

  1. Kjempefin ny utforming på bloggen!!
    K

    SvarSlett
  2. Veldig artig innfallsvinkel og en sak dere har løst på en fin måte. Kanskje noe å tipse andre om, både lag og journalister

    SvarSlett