søndag 1. august 2010

Amerikabrev

Denne boka ble utgitt senhøstes i fjor og er skrevet på bakgrunn av ca 200 brev som brødrene Knut og Lars Stavik sendte til hverandre over en 70 års periode.

Den eldste broren Lars utvandret til Amerika i 1876 og ble en vellykket farmer i Nutley Township, Day County i Sør Dakota. Han fikk 5 sønner og 2 døtre. Tre av sønnene gikk sammen om forretninga Stavig Brothers i Sisseton, Sør-Dakota.
Huset som den eldste sønnen bygde i Sisseton er i dag Stavig House Museum.
"Lars og borna realiserte den amerikanske drømmen om å arbeide seg fram til stor velstand" sier forfatteren.

Knut ble boende hjemme i Fræna og var småbruker, fisker og skomaker. Han fikk fem barn som vokste opp.

Knut og Lars så hverandre aldri igjen. Lars kom aldri tilbake til Norge og han greide ikke å overtale Knut til å komme etter, selv om han prøvde i nesten alle brevene han skrev. Lars ga ikke opp håpet om å se broren igjen.

Nå har Romsdalsmuseet fått alle brevene, de skal scannes og digitalieres og da antar jeg de vil bli tilgjengelig på deres nettside.

Boka inneholder også en del om utvandringa generelt og fra Møre og Romsdal spesielt. Her er også mange bilder både fra Fræna og Amerika. I brevene er det også nevnt en del andre nordmenn i Amerika så kanskje du finner noen av dine....

Forfatter av boka er førsteamanuensis i historie Ramus Sunde. Han kom i kontakt med etterkommerne til Lars da han var gjesteforeleser i historie på Augusta College i Sioux Falls i Sør-Dakota.

Boka anbefales på det varmeste og kan kjøpes hos Romsdals Sogelag (se publikasjoner -bøker)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar