lørdag 7. august 2010

Molderose

Rosen heter Rose de Rescht, men er oftest omtalt som Molderose, eller "gammel Molderose".

Det finnes flere roser som blir kalt Molderose.
Navnet (gamle) Molderoser er de busk- og duftrosene som prestene og embetsmenn tok med seg hit for 150-200 år siden, kanskje før?

Grunnen til at de går under navnet Molderoser skal være at moldenserne aldri greide å lære seg navnet på den enkelte rosen. Blant eksemplarene finnes også de mer kjente Louise Odier og Maiden`s blush.

Klimaet i Molde skal være veldig bra for roser. At det er litt kjølig gjør bare at fargen blir mer intens hetes det. Levetiden på de rosebusker som går under betegnelsen Molderoser er mye lengre enn andre roserbusker, i alle fall 50 år.

Bjørnstjerne Bjørnson skrev diktet "Til Molde" i 1878 og her skriver han "blomsternes by", "hus mellom haver" og "rosenes by".
Molde var kjent for sine hager, roser og andre prydvekster. Allerede i 1799 skriv fogd O.C Bull at det er 358 større og mindre hager i byen og ca. 900 innbyggere. Når turisskipene kom på slutten av 1800-tallet ble det sagt at "roseduften kjentes før de la til kai".
Fra begynnelsen av 1900-tallet har begrepet "Rosenes by" blitt brukt om Molde.
Det er en kjennsgjerning at det er mange andre byer som mener de har flere roser enn Molde og mener de heller bør kunne kalle seg "Rosenes by".

For mange år siden fikk jeg flere "avleggere" av en Rose de Rescht, men da bare omtalt som Molderose, fra en eldre mann. Han poengterte at den var veldig gammel. Slik ser den ut i dag og den dufter godt. Duften kjennes på god avstand.

1 kommentar:

  1. Hei!

    Tusen takk for nyttig og lærerikt blogginnlegg om Molderosen! Bra infor for turistinformasjonen å videreformidle til de nysgjerrige turistene :)

    -Annlaug

    SvarSlett