tirsdag 4. januar 2011

Norsk Høstfest

Det er vel på slutten av et år en skal mimre og se tilbake, men jeg velger å starte bloggåret på den måten. Jeg har jo via flere innlegg blogget om DIS-turen til Amerika, men har fortsatt noe jeg har lyst å fortelle om den turen. Noen vil nok kanskje si at det meste er gammelt nytt, men for noen er det kanskje et par nyheter også.

På dag fem var målet Minot i Nord Dakota og Norsk Høstfest som ble arrangert for 33 gang. Navnet er ikke dekkende i dag da både Sverige, Danmark, Finnland og Island deltar, amerikas største Skandinaviske festival.
I festival dagene får en servert norsk mat og kulturtradisjoner - norskere enn i Norge?
Hvert land har sin egen hall, men varene/utstillingene var ganske blandet i de ulike hallene. Her representert ved den norske, selvfølgelig


Slik spises lutefisk i USA!!. Jeg er glad i lutefisk med lefse til, men kjøttbollene hører så absolutt ikke til. Det kan de ikke ha lært av nordmenn.


Her var mye flott norsk håndarbeide.
En slik festival hadde selvfølgelig en "ekte Miss".

Årets Ms. Norsk Høstfest var 18 årige Piper Jones. For å bli valgt til Ms Norsk Høstfest må en naturlig nok ha norske aner.
Det var 12 håpefulle som møtte til intervju hvor Piper gikk av med seieren. 
Og hvor kom Pipers aner fra?
Jo, enten dere tror det eller ei - de kom fra Molde.

Piper er oppvokst i Bottineau i Nord Dakota, nesten ved grensen til Canada. Fam. flyttet til Minot da Piper skulle begynne på high school. Hun er nå student ved Minot State University.

Hun fortalte at hennes oldeforeldre (?) het Anne Gustava Havnen og Tomas Strande. I forhold til andre opplysninger som ble gitt må de ha vært hennes tippoldeforeldre.

Jeg finner en Tomas K Strande som reiste fra Ålesund i 1900. Dette stemmer med opplysninger funnet på Ancestry.com og de opplysninger som ellers ble gitt. Anne Gustavas etternavn tyder på at hun også kan være fra Molde området, men hun var ikke så lett å finne. Ved census 1910, 20 og 30 bor de i Reno Valley i Nord Dakota.

Piper sier at Norsk Høstfest alltid var første prioritet hos besteforeldrene og de tok henne med. Hun sier at hun ikke kan huske å ha gått glipp av en høstfest. Etter at hun begynte på skolen fikk hun fri så hun kunne være med besteforeldrene til Minot.

Takk til Jonny L får lånet av tre av bildene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar