fredag 10. juni 2011

Kveldstur til Sekken

DIS-Molde inviterte til kveldstur til øya Sekken som ligger i Romsdalsfjorden rett utenfor Molde - den største øya midt på bildet.


Etter en fergetur på ca 40 min gjennom idylliske holmer og skjær og deretter en liten biltur på vel 5 min var første stopp ved Sekken kirke eller kapell som den het tidligere. Kirken ble bygd i 1908, og har sitteplasser for 160. I dag bor det omtrent 175 personer på øya.
(og her var det "ledninger" i veien igjen...)

Frem til 1907 var sognekirken for innbyggerne på Sekken gamle Veøy kirke på Veøya som dere kan lese litt mer om her

Kirkeklokken på Sekken er den ene malmklokka som var i gamle Veøy kirke. Den ble kjøpt på auksjon for 1800 kr.

Maria Vigeland, niese av Gustav Vigeland, stod for maling og dekoring i kirken.

Neste (og siste) stopp på turen var Sekken bygdemuseum. Her ble det servert lapskaus og rabarbrakake med is. Og av alle ting vi kunne sitte ute å nyte det hele. Sist lørdag morgen hadde det blåst så voldsomt at taket på "partyteltet" hadde blitt revet av, derfor en masse rør over hodene på oss.

Det hvite huset er den gamle skolen på sørsiden av øya, den ligger på Eik. Skolen ble bygd i 1871 og ble brukt frem til 1968 da nyskolen ble tatt i bruk. Nå er det museum og her har de klart å samle utrolig mye forskjellig.
Her er bare et par ting fra samlinga: til venstre en "6-manns" pult, mens under en plansje over "Det metriske system fremstillet til Brug ved Anskuelses-undervisning i skole og hjem av Professor C.Bopp."  Her var det flere kister, gammelt skredder- og skomaker verktøy, en tykk koloss av en bibel fra 1722 osv.

Like bak skolen ligger Mariehuset.  

Navnet sitt har det fått etter  Jørgine Marie Jørgensdatter Eik f. 1882 på Sekken. Hun bodde i huset og brukte den blå sengebenken som seng frem til sin død i 1969.


Huset har levd en omflakkende tilværelse, det har nemlig blitt flyttet fem ganger. 

Som dere ser ble det en flott ettermiddag/ kveld på Sekken denne juni kvelden. Ferga som skal hente oss heter selvfølgelig Sekken.


Om det er noen som har lyst til å se mer fra Sekken kan en se programmet "Rundt neste sving" med Andreas Lunnan her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar