onsdag 4. januar 2012

Tilbakeblikk

Siden det i dag er tre år siden jeg opprettet bloggen tenkte jeg å markere det med å prøve å komme igang igjen med blogging etter seks mnd fravær.

På slutten av et år er det vanlig å se tilbake på det året som er gått, men jeg starter det nye året med litt tilbakeblikk.
For knapt et år siden fikk jeg som mange andre bloggere en utfordring, 4 x 4. Det ene punktet var "4 ting på ønskelisten" og jeg skal fortelle om resultatet av et av ønskene.

Det ønsket som ble realisert først var møte med fire søskenbarn i Oslo i slutten av mars. Foruten meg var det to søskenpar og vi hadde ikke møtt hverandre på mange tiår. Det ble et kjempeflott møte. Gamle minner og historier kom for en dag.

Som ivrig slektforsker kunne jeg ikke komme til dette møtet uten et hefte om vår felles bestemor og hennes etterkommere. Heftet ble på 21 sider og alle fikk et eksemplar. Selv om jeg hadde mye opplysninger håpet jeg og regnet med at det ville bli en del supplering under og etter treffet. Og det ble det.

Her ser dere bilde av vår flotte bestemor Anne Oline Johansdatter f. 1891 i Isfjorden. Hennes far Johan Odin Olsen var født på Væresgjerdet i Strinda i 1865. Da han giftet seg i Heen kirke i Isfjorden i 1887 hadde han "etternavnet" Ranheim. Johan Odin var en av mine to forfedre som ikke kom fra Grytten prestegjeld.

Som for mange andre ble ikke livet bare lett for Anne Oline. Hun ble gift med min bestefar i 1915. De fikk tre barn. I løpet av fire år mistet hun sin førstefødte, en datter, ektemannen og svigerfaren. Min bestefar og oldefar døde i spansken i 1919 med to dagers mellomrom og dattera døde bare 2 uker gammel. Hun satt da alene igjen med to sønner. 
Vel et år senere giftet Anne Oline seg med en enkemann med fem barn, hun hadde to og sammen fikk de fem barn. Den gang som nå var det ikke bare enkelt med mine, dine og våre barn.
Hun sovnet inn en høstdag i 1968.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar