fredag 12. november 2010

Nordmenn i Moorhead, Minnesota

Jeg hadde planer om å "blogge" litt mer om Amerikaturen, men det stoppet opp - tiden strakk ikke til. Nå forsøker jeg noen innlegg til så får vi se hvor godt det går.

Etter besøket på MGS som jeg skrev om her startet bussturen vår nordover fra Minneapolis og St.Paul i Minnesota til Minot i Nord Dakota. Underveis var det planlagt flere stopp, men her i bloggen velger jeg å stoppe først ved en ny "tvillingby" Moorhead på grensa til Nord Dakota. Tvillingbyen er Fargo som ligger i Nord Dakota, byene "henger sammen" med en bru over elva Red River.
I Moorehead besøkte vi Hjemkomstmuseet  hvor vi fikk se en spennende film om hvordan den norsk ættede Robert Asp prøvde å fullføre sin drøm om å seile til Norge med eget bygd vikingeskip. Barna fullførte farens drøm og seilte fra Duluth ved Lake Superior i mai 1982 og ankom Bergen  i juli.
Mange utvandrere har reist motsatt vei; Bergen- New York - the Great Lakes.
I Moorhead fantes ikke bare et Hallinglag (bilde til høyre), men også et Møre og Romsdal lag. Det fantes MR lag i mange stater og det ble stiftet i 1910 og hører i dag under Norwegian-Norwegian Bygdelagenes Fellesraad, avd Vestlandslag.

Laget hadde årlige samlinger med utsendinger fra de lokale lagene rundt om i USA. På den årlige samlingen i 1951,som ble holdt i Moorhead, ble det valgt ny presiden for Møre og Romsdal laget og det var Pet(t)er Andreassen Setnes fra Moorhead. Peter var imidlertid født og oppvokst i Grytten Prestegjeld (Rauma Kommune). Han ble gjenvalgt i 1952 og var fortsatt president i 1955. Disse opplysningene har jeg funnet i notiser i lokalavisen. Hvor lenge han hadde dette vervet vet jeg ikke. De etterkommerne jeg har nevnt det for har ikke hatt kjennskap til dette. Men jeg regner med de prøver å finne ut av det.
Peter Setnes
Peter Setnes var født i 1891 og reiste til Amerika i 1909. Han fikk seks barn og har mange etterkommere i USA.
Han bodde i mange år flere steder nord i Nord Dakota. I 1947 var han hjemme i Romsdalen på besøk. Ved reisen tilbake til USA er han registrert som kjøpmann, bosatt i Edinville i Nord Dakota. I 1950 var han også hjemme på besøk og da er adr hans i USA Moorhead. Bilder fra besøket i gamlelandet viser han på den årlige samlingen i 1952.
Han døde i 1966 i Moorehead.

Peter var forøvrig søskenbarn til min bestefar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar