torsdag 16. juni 2011

Veøya, 1. pinsedag

Tradisjonen tro var det også i år pinsestevne på Veøya. Øyas beliggenhet, den gamle steinkirka -Peterskirka - og prestegarden som finnes der kan dere se her.
Øya nevnes i Snorre flere ganger på 11- og 1200-tallet. Den ligger omtrent midt i gamle Romsdals Amt og var i Middelalderen sammen med Borgund -kaupangen det viktigste tettsted mellom Bjørgvin og Nidaros.

Pinsestevne betyr bl.a at det er gudstjeneste i den gamle steinkirka som stod ferdig rundt 1200. Den innerste delen der altertavla er, ble bygd rundt 1140. Altertavla fra 1625 er faktisk et skap som kan lukkes. Den skal være en av Nordens mest særpregede "Katekismetavler". Fadervåret er malt i midten og nattverdordene på "skapdørene". Under alterduken er det et steinalter fra middelalderen.
Det er alltid populært å gifte seg og ha barnedåp i kirka. Denne pinsedagen var tre barn som ble døpt. Dåpefonten er fra 1740.




Før 1907 var Veøy gamle kirke hovedkirke for Veøy prestegjeld som den gang var stort. Fra alle sogna måtte en i båt for å komme til hovedkirken og det ble for tungvint etter som ferdselsmønsteret forandret seg. På fastlandet ble tre nye kirker ble tatt i bruk i 1907 og på øya Sekken i 1908. Samtidlig med dette bestemte departementet at den gamle kirka skulle bevares som et fortidsminne og at det hver første pinsedag skulle holdes gudstjeneste her.
I 1970 ble Veøy prestegjeld offisielt nedlagt og de sokna som nå var igjen av det gamle Veøy prestegjeld ble flyttet til henholdsvis Bolsøy og Grytten.

Portrettet er av Thomas von Westen, pietisten og "Samenes apostel" som var prest på Veøya i årene 1711-1716.

Til høyre har selveste Thomas entret prekestolen for å gi menigheten noen "sannhetens ord".
Det var i år vist en dramatisering av Thomas von Westen si tid på Veøya.

Både før, under gudstjenesten og ved dramatiseringa var det flott saksofonmusikk av Tore Ljøkjel. (som forøvrig blir å høre fra hurtigruten når den anløper Molde i morgen kveld)

Prestegården består egentlig av to bygg som ble bygd mellom 1750-53. De ble bygd sammen med et tårn på begynnelsen av 1900-tallet.
I 1905 ble prestegården solgt på auksjon til marineløytnant og forfatter William Coucheron Aamot. Han flyttet med familien til øya og ble boende der til sin død i 1948. Det var hans sønn Wilhelm som testamenterte prestegården til Romsdalsmuseet i 1990.


På plansjen til venstre som forøvrig var helt nye til denne helga kan dere lese mer om kjøpstedet som lå her for 7-800 år siden. (Tror det skal gå an å lese om det forstørres)


Plansje nr 2 forteller litt om hvordan en antar den første kirka var, dette på bakgrunn av arkeologiske utgravinger på 1990- tallet.
Utgravingene ble gjort av Brit Solli som fant at det her på øya var kristne begravelser allerede 80 år før slaget på Stiklestad.


Kilde: Jubileumsbok for Holm, Rødven og Veøy kyrkjer 1907-2007.

Romsdalsmuseet årbok 1991 har Veøya som tema.
Veøyboka ble utgitt av Romsdalmuseet i 1999.

fredag 10. juni 2011

Kveldstur til Sekken

DIS-Molde inviterte til kveldstur til øya Sekken som ligger i Romsdalsfjorden rett utenfor Molde - den største øya midt på bildet.


Etter en fergetur på ca 40 min gjennom idylliske holmer og skjær og deretter en liten biltur på vel 5 min var første stopp ved Sekken kirke eller kapell som den het tidligere. Kirken ble bygd i 1908, og har sitteplasser for 160. I dag bor det omtrent 175 personer på øya.
(og her var det "ledninger" i veien igjen...)

Frem til 1907 var sognekirken for innbyggerne på Sekken gamle Veøy kirke på Veøya som dere kan lese litt mer om her

Kirkeklokken på Sekken er den ene malmklokka som var i gamle Veøy kirke. Den ble kjøpt på auksjon for 1800 kr.

Maria Vigeland, niese av Gustav Vigeland, stod for maling og dekoring i kirken.

Neste (og siste) stopp på turen var Sekken bygdemuseum. Her ble det servert lapskaus og rabarbrakake med is. Og av alle ting vi kunne sitte ute å nyte det hele. Sist lørdag morgen hadde det blåst så voldsomt at taket på "partyteltet" hadde blitt revet av, derfor en masse rør over hodene på oss.

Det hvite huset er den gamle skolen på sørsiden av øya, den ligger på Eik. Skolen ble bygd i 1871 og ble brukt frem til 1968 da nyskolen ble tatt i bruk. Nå er det museum og her har de klart å samle utrolig mye forskjellig.
Her er bare et par ting fra samlinga: til venstre en "6-manns" pult, mens under en plansje over "Det metriske system fremstillet til Brug ved Anskuelses-undervisning i skole og hjem av Professor C.Bopp."  Her var det flere kister, gammelt skredder- og skomaker verktøy, en tykk koloss av en bibel fra 1722 osv.

Like bak skolen ligger Mariehuset.  

Navnet sitt har det fått etter  Jørgine Marie Jørgensdatter Eik f. 1882 på Sekken. Hun bodde i huset og brukte den blå sengebenken som seng frem til sin død i 1969.


Huset har levd en omflakkende tilværelse, det har nemlig blitt flyttet fem ganger. 

Som dere ser ble det en flott ettermiddag/ kveld på Sekken denne juni kvelden. Ferga som skal hente oss heter selvfølgelig Sekken.


Om det er noen som har lyst til å se mer fra Sekken kan en se programmet "Rundt neste sving" med Andreas Lunnan her

onsdag 8. juni 2011

Fosser i øvre del av Romsdalen.

Vi har hatt noen dager tidligere som kunne minne om det en kaller sommer, men i det siste ukene har disse dagene glimtet med sitt fravær.
Så hva opplevde jeg mandag ? En sen vårdag og en sommerdag? Tja det er ikke godt å si hva det var.
Øverst i Romsdalen var det i alle fall 18-20 varmegrader på ettermiddagen, mens det nede på Åndalsnes vare bare 13 gr.
Til lenger opp Romsdalen jeg kom til varmere ble det og fossene ned langs fjellene ble støre og større. De var et flott skue som ikke kommer helt til sin rett på bildene.

Ølmåa

Ølmåa er den en blir oppmerksom på først, den ligger på høyre side av dalen etter at en har passert Marstein. Den har ikke den største vannføringa, men den er den syvende høyeste fossen i Norge og Europa med fall på 720 m.
Det var litt vanskelig å stoppe på rett sted for å unngå ledningene, men, men 
Brudesløret


På venstre side av dalen sees   Brudesløret. (Joda den finnes i Romsdalen også)

Fossen til høyre er også på  venstre side like sør for Brudesløret. Jeg må desverre innrømme at jeg ikke husker navnet.
Det er kanskje noen der ute som kan hjelpe meg ?

Etter å ha passert disse ser man Døntefossen på høyre siden  av dalen.
Døntefossen
Vermefossen
Den skal ha en samlet fallhøyde på 700 m og være Europas 9. høyeste. Den har fire fall hvor det lengste er  på 200 m.

 Bildet til venstre viser   
 Vermefossen med det gamle kraftverket. 
 Dette kraftverket ble startet i 1917 og for de som er interessert kan det leses mer om det her.