tirsdag 5. mai 2009

Ben Blessum

Dette maleriet er nok kjent for mange da det pryder førstesiden til nettstedet ”DET LØFTERIKE LANDET ”
Som teksten på nettsiden sier er maleriet av Restaurationen, seilskuten som bragte de første 52 utvandrerne fra Stavanger til New York i 1825. Disse 52 var kvekere, ledet av Cleng Peerson.

Mannen som har malt maleriet het Benjamin (Johnsen) Blessum og ble født på Marstein i Grytten prestegjeld (Rauma Kommune) 4 november 1877. Marstein er ca 18 km fra Åndalsnes ”opp Romsdalen”. Etterhvert kalte han seg bare Ben.
Familien flyttet til Trondheim på 80-tallet og i mars 1888 emigrerer faren til Amerika. I juni samme år reiser kone og 3 barn etter.
I 1895 og 1900 bor familien i Minnesota. I 1910 er Benj. bosatt i Chicago med kone og 2 barn. Hans yrke er oppgitt til ”artist” med ”studio”.

Alt fra han var guttunge hadde Ben vist at han var god til å tegne. I Chicago fikk han tilbud fra en foretningsmann om å bli reklametegner i firmaet hans. Ben startet etterhvert eget firma for ”merkantilt tegner- og malerarbeid” og ble etterspurt. I tillegg skrev han artikler med illustrasjoner og tegninger til bl.a aviser .

Ben var tilbake i Norge første gang i 1903, han var da også på besøk i Romsdalen. Hans ”passøknad” inneholder ganske mange opplysninger, alle er kanskje ikke så viktig, men interessante nok. På denne søknaden vises også at han ble amerikansk statsborger i 1898, 10 år etter han kom til Amerika.

Han reiste mye omkring i Norge i mange år, og ble kjent for sine gode reiseskildringer med illustrasjoner eller fortografi.

I 1923 ble det opprettet et turistreklamekontor for NSB (Norges Statsbaner)i New York. Ben Blessum ble bedt om å starte og lede dette kontoret, noe han gjorde i 13 år.

I 1928 fikk han St. Olavs Orden, Ridder av 1 klasse for ”hans entusiastiske og omfattende arbeid for Norge og nordmenn i Amerika”.

Ben Blessum døde i 1954.

Maleriet er et postkort fra "Mittet&Co".
Du kan lese mer om Ben Blessum i Romsdals Sogelags årbok 2003 og på denne nettsiden.

1 kommentar:

  1. Enda meir fra slektstreet mitt? Litt skryt må man vel få lov å koste på seg i regnværet. Jo, Ben Blessum var litt av en kapasitet, men han er nok dessverre kommet i glemmeboka etterhvert.

    SvarSlett