søndag 24. mai 2009

Moldemarka

Ved Moldevannet, byens drikkevann.
Fra parkeringsplassen ved Jensgurilia er det en fin spasertur på pluss/minus en time opp hit, avhengig av hvor travelt man har det. De som jogger og sykler bruker jo enda kortere tid. Det er mange som har med seg kaffe og koser seg her oppe.
I går var det ikke noe overløp ved demninga, men det har det vært hver gang (og det er noen ganger) jeg har vært der tidligere i vår.

Første del av turen har to alternative ruter og på min rute passerer jeg Øverlandsvannet og demninga der. Der var det godt overløp i går. Av alle ting stod det en utbrendt robåt oppe på demninga.
Demninga ble bygd i 1913 for at vannet skule være reguleringmagasin for Moldes første ”elektrisitetsverk” som ble bygd i 1910.

Her ved Øverlandsvatnet ble ble det i 1909 bygd ei damvokterhytte. Fra kraftstasjonen og til damvokterhytta var det telefonlinje slik at det kunne gies beskjed om hvor mye vann som skulle slippes ut.

Kraftstasjonen produserte ca 5 mill kWh årlig og det er omtrent det som 250 boliger i dag bruker.

Kraftstasjonen ble nedlagt i 1957, demninga og damvokterhytta forfalt. Demninga ble reparert i 1998.

Øverlandsvannet var tidligere byens drikkevann.

Forrige uke var det feiring av at det var 100 år siden damvokterhytta ble bygd. Molde Kommune eier i dag hytta og Moldemarkas venner har lagt ned 2500 timer for å restaurere den og bygge på en del.
Det er planer om å holde den oppe enkelte dager for salg av kaffe og vafler. Det regner jeg vil bli populært spes på søndager.

I samme området kan man også nyte skiturer om vinteren.

1 kommentar:

  1. Hei
    Så artig at du synes det :-)
    God pinse til dere også:-)
    K

    SvarSlett