mandag 11. mai 2009

Kurt Schwitters

Jeg nevnte mulitikunsteren Kurt Schwitters i blogginnlegget 25 april.
Bildet viser Schwitters-hytta på Hjertøya, og er "lånt" fra Romsdals Budstikkes (RB) nettside.

På fredag skrev RB at Romsdalsmuseet har planer om å lage en permanent Schwitters utstilling i det nye museumsbygget og de ønsker at Schwitters-hytta skal bli et mini-museum.

I uka som gikk var det et Schwitters-seminar på britenes mest berømte kunstakademi -Royal College of Art - i London. Her var kunsteksperter og kunststudenter fra hele verden tilstede og to representanter fra Romsdalsmuseet. Bilder av Hjertøya og hytta ble studert. En meget tro kopi av hytta var oppsatt i utstillingslokalet på kunstakademiet.

Det fortelles i artikkelen at Romsdalsmuseet ikke visste om hytta på Hjertøya før på 1980-tallet da de fikk et tips av en kunsthistoriker. (Det var få som hadde hørt om Schwitters før på 1990-tallet da det var en rettsak omkring hans sønn Ernst)
Kurt Schwitters bygde hytta til det han kalte et ”merzbaum”. Han skal ha bygd slike hus og leiligheter i Hannover, Norge og Storbritannia. I Norge er det bare huset på Hjertøya som står igjen av merzhusene.

Hytta på Hjetøya var opprinnelig en potetkjeller eller sauefjøs som hørte til det eneste småbruket(husmannsplassen) på øya. Schwitters fikk leie fjøset med bygselskontrakt på 99 år.
Schwitters hadde flyktet fra Tyskland til Norge og deretter til England i 1940. Der bygde han bl.a et merzhus som ble kalt ”merzbarn”. Det finnes nå på museum i Newcastle.

Til høsten blir det det en større Schwitters utstilling på Henie-Onstad senteret. I England planlegges det Schwitters utstilling i 2012.
Her er noen av bildene hans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar