mandag 20. juli 2009

Marit Vassause

Etter 4 uker med sol og varme nesten hver dag måtte det komme, skikkelig regnvær og betydelig kjøligere. Jorda og skogen trenger regn det er vi alle enig om, men ikke akkurat i dag.
Gamle værtegn sier nemlig at regner det i dag 20 juli vil det bli regn og dårlig vær i flere uker fremover. Sommeren er vel ikke over allerede ?

Dagen i dag kalles Marit Vassause eller Margrete-/Margitmesse.
Navnet Marit Vassause ble brukt som en merkedag for været i tiden som kommer, ble været slik at høyet ble tørt? Dette var menig mann opptatt av.

Margitmesse var det kirkelige navnet og henspeiler på Margareta av Antiokia(=Syria) som led martyrdøden på 300 tallet. Hun ble kastet i fengsel fordi hun hadde blitt omvendt. Til tross for mange forsøk på å ta livet av henne nektet hun å gi slipp på sin tro og iflg legenden overlevde hun alle utspekulerte drapsmåter som ble prøvd. Til slutt ble hun halshugd.
I byen Montefiascone i Toscana har det siden 1500-tallet vært en kirke med hennes navn.
Hun ble skytshelgen for de fødende og ammende kvinner, for en god fødsel, mot ufruktbarhet og mot å miste melk, mot sår og sykdommer i ansiktet, for en god død og for å unnslippe djevler.

På primstaven er dagen merket med ei øse som egentlig er et omvent hjul, en M eller et kors med en glorie.

2 kommentarer:

  1. Dette var gode nyheter. I Bodø er det sol fra skyfri himmel i dag. Du får ta turen oppover med hurtigruta. :-)

    SvarSlett
  2. Hurtigrutetur fra Møre til Bodø (og lengre) er absolutt å anbefale. Helgelandskysten en flott sommerkveld og strekninga Ørnes – Bodø neste morgen var bare fantastisk.

    SvarSlett