torsdag 16. juli 2009

Turistbåtanløp

Historien forteller at det første turisbåt anløpet i Molde og på Veblungsnes var i 1883. Det første skipet skal ha vært det engelske seil- og dampskipet Ceylon.
Med hest og vogn dro passasjerene på dagstur "oppover" Romsdalen. Etterhvert var det Åndalsnes som tok over for Veblungsnes som "cruisehavn". Et av målene for utfluktene var skysstasjonen Horgheim som enkelte dager tok imot ca 400 personer til lunsj. På turen dit passereres Trollveggen og Romsdalshorn.

I 2008 var det 34 cruisebåter som besøkte Åndalsnes, mens det var 7 flere i Molde. For 2009 er det anmelt flere besøk på Åndalsnes enn i Molde. Utfluktene i dag er damplokomotiv til Bjorli eller busstur til Trollstigen og Trollveggen.

Mandag 13 juli var skipene Alexander von Humboldt(430 pass.) og Crystal Symphony(975 pass) på besøk på Åndalsnes.

Kontrasten til Åndalsnes er Geiranger som har vel tre ganger så mange anløp. En julidag i 2007 var det 3 turistbåter i Geiranger og like etter bildet var tatt kom hurtigruta Nord Norge. Som vi ser er også ferga akkurat lagt fra kai. Da er det relativt trangt på fjorden.
Magasinet Reiser & ferie har kåret sine norske favorittdestinasjoner, Geiranger ble en klar vinner foran Vigelandsparken, Bergen, Vega i Nordland og Lillehammer.

2 kommentarer:

  1. Ble slutt på damptoget i 2007, og er NSB som kjører turistoget med NSB motorvognsett type 83 fra 2008 om sommeren til/fra Bjorli

    SvarSlett
  2. Takk skal du ha. Rett skal være rett.

    SvarSlett