søndag 11. januar 2009

Bryllup i 1790

I Overlærer Schneiders Molde og Romsdalen - får vi et lite innblikk hvordan et bryllup foregikk i Grytten i 1790.
Fredrik Sneedorff som var Professor i historie og statistikk ved Købehavns Universitet var på reise i Norge for å skaffe seg materiale til sine forelesninger.
I sin dagbok forteller han at de kom til Veblungsnes kl 19. 00 om kvelden onsdag 30 juni: (…) et meget godt Sted, (…)Hr. Wille* og Kaptein Ræder(?) kom til os her. Vi fulgte til et Bryllup, som var en halv Fjerdingvei** derfra, det var anden Dags Bryllup. Bruden var i al sin Stads, nogle og tyve Aar, og Brudgommen nogle og halvhundrede. De foresatte os Rømmegrød, Rødvin, Steg, Smør og Brød, derpaa gik Dandsen an. Bruden blev ført af hendes 2 Ledere ind i Dandsestuen, hvor hun maatte dandse med enhver af de tilstedeværende, baade Mandfolk og Fruentimmer. Først Kjøgemesteren, som opraabte den, der efter ham skulde dandse med Bruden, saa den følgende og videre, indtil de alle havde dandset med hende. Kjøgemesteren dandsede for os.”

Hvem var det så som giftet seg? Vi blir fortalt at det var et ”anden Dags Bryllup” så vielsen var altså den 29. juni. I kirkeboka finnes to inngåtte ekteskap den dagen. Andre opplysninger vi har er at ”Brudgommen nogle og halvhundrede” og da er det greit å finne det rette paret nemlig ”Enkemanden Hans Hansøn Sætnæss og Pigen Guri Halvorsd: Aag”.
Hans var 56 år og Guri var 28 år. Ved folketellinga i 1801 er Hans enkemann, bonde og gardbruger på Setnes.
Hans var født i 1734 på Aag og Guri var født i 1762 på Sogge.

* Hans Jacob Wille var sogneprest i Grytten i perioden 1788-1793. At han var en ordensmann vises på hans føring av kirkebøkene.
**En halv fjerdingvei er ca 1.4 km og det stemmer med avstanden til garden Aag. Bryllupsfesten foregikk nok der for Guris søster Mali var gift med Søren Hansen Aag, bonde og gardbruger på Aag og bror av brudgommen. Hans og Sørens bror Erich var også tidligere gift med jentenes søster Ingelev.

1 kommentar:

  1. Spennende måte å bruke kunnskapene på Britt Iren :-) Detektivarbeid og nøsting i slektssammenheng kan gjøres på forskjellige måte, ikke bare etter egne personer.

    SvarSlett