torsdag 22. januar 2009

Gamle gravminner

Som i mange andre kommuner i Norge har kirkegårdene i Rauma også ”måttet” kvitte seg med gamle gravminner som ingen lenger er festere for. Jeg skal ikke si så mye om hva jeg mener om det her, men at de ”stuer ” sammen gravsteiner i et hjørne på kirkegården i påvente av å grave de ned i et grustak eller knuse de ….
Som tidligere nevnt her på siden ble Kors kirke flyttet fra Flatmark i 1902. På den gamle kirkegården på Flatmark finnes det mange gamle gravminner og her er de faktisk i gang med å restaurere gamle gravplater/jernplater. Soknerådet har søkt Rauma Kommune om penger til restaureringa og det skal behandles denne uken så får vi bare håpe på at det blir innvilget. Kirkegården er fredet og det holdes frilufts gudstjeneste her hver sommer.
Nå er det bl.a jernplata på grava til Ole Amundsen Fladmark - ”Kabbinj”/”Kabbin” - som står for tur for restaurering. Ole var født på garden Kylling på Verma i 1778. Tradisjon forteller at han bygde flere hus av stein, mulig sammen med broren Amund (nevnt i innlegget om Jonas Lied). Videre forteller historien at han måtte flytte fra et par gårder han opparbeidet grunnet odelshevd. Tilslutt flyttet han til den avsidesliggende Brøstdalen og startet på nytt på Kabben, derav tilnavnet. I mars 1816 omkom Ole, kona, dattera og tjenestefolkene i et snøras, 10 stk. til sammen. Ni av de er begravd på Kors gamle kirkegård (kirkebokasida = link)
Mer om Ole kan leses Romsdalsmuseets årbok 1996 i artikkelen om ”Ner-Hole i Romsdalen – hus og folk".

3 kommentarer:

 1. Dette var av interesse for en ikke närboende slektning.

  SvarSlett
 2. Hei! Driver og forsker på mine forfedre for tiden og vet at oldemoren min het Mathilde Marie Fladmark(1878-1964) Hun giftet seg med Konrad Sehm fra Trondhjem. Ett av barna deres, Margrethe, var min farmor. Hun giftet seg med John Harald Jakobsen og de fikk fire barn. Ett av de var min far Petter Øistein.
  Mvh Gard Øistein.

  SvarSlett
 3. Hei. Mathilde var født i Molde, men det vet du vel allerede? Vi har felles slekt langt bak. Om du vil kan du skrive til meg på adr britt.slekt@gmail.com

  SvarSlett