søndag 14. juni 2009

Årets sommertur i DIS-Møre og Romsdal

Så er årets sommertur gått av stabelen, det er tredje året den har blitt arragert.

Turen startet i Molde med 44 forventningsfulle personer. Første stopp var i Bud med omvisning på Ergan Kystfort som ble bygd i årene 1941-43 av tyskerne for å forsvare den sterkt trafikkerte Hustadvika. Fortet er restaurert og en populær serverdighet i området. I tillegg til vår buss, ventet de 10 busser med interesserte som skulle ha omvisning på fortet i går.
Bildene viser en av lyskasterne oppe på fortet som var rettet ut mot Hustavika. Bildet i midten viser en av de mange underjordiske gangene som gikk mellom komandosentralen og de ulike romma under jorda. På bildet til høyre er vi ute i dagens lys igjen oppe på fortet og ser Bjørnsund i det fjerne.

Etter lunsj på Bryggjen i Bud forsatte turen nordøstover til gravrøysene ved Malefeten. Etter er kort stopp her gikk turen til Hustad kirke. Kirken som står der i dag er fra 1875, men her er det lange historiske tradisjoner. Den gamle døpefonten i messing skal være fra ca 1650.

En del av inventaret fra den gamle korskirka som en gang stod her finnes i De Sandvigske samlinger på Maihaugen. Anders Sandvig var født og oppvokst ikke lagt fra Hustad kirke.
Hustadgodset har vel de fleste historie- og slektsinteresserte hørt om.

Da står siste stopp på programmet igjen og det er Kvitholmen, en nedlagt fyrstasjon på Hustadvika. Første gang Kvitholmen er nevnt er på et hollandsk kart i 1658.

Fyrmesterboligen som fortsatt finnes her skal være fra 1842 da fyrstasjonen ble bygd. I 1865 bodde det 12 personer her og A B Brekke var "fyrforvalter". Som vi ser hadde han 6 barn som vokste oppe her ute på den værharde plassen. Vi ser at de hadde 3 kyr og 3 tønner poteter han kunne sette.
På denne øya ute i havgapet var det en gang 20 mål dyrka jord. Fyrmesteren og fyrmesterassistenten hadde hver sin halvpart av løa.

I 1900 var bare 7 som bodde der ute. Det skyldes nok at fyrvogteren ikke var gift og hadde barn. Vi ser de fortsatt har poteter og de dyrket korn. I 1991 ble fyret automatisert og fraflyttet.
Over til venstre er første "båtlass" på vei til Kvitholmen. Til høyre historietime i "tunet" med leder i DIS-Møre og Romsdal, Jonny Lyngstad. Fyrmesterboligen til høyre og assistenboligen til venstre.
Denne platen er over inngangen til fyret. I midten viser og forteller Jonny fra toppen av fyret. Vi ser vestover mot Bud. Til høyre ser vi naustet på Kvitholmen med utsikt til Stemshesten og mot Teistklubben, tidligere losstasjon og hvor filmen om selen Selik ble innspilt.

Ved naustet var det organisert "spisested"med middag fra catering i Bud.

...å alle var enig om at det var en fin tur...

Det var en kjempeflott tur! Det var svarte skyer og regn da vi startet, men det lysnet mer og mer utover dagen. Som dere ser var det blå himmel så godt som hele tiden mens vi var på Kvitholmen.

Stor takk til nestleder Harald Ormbostad som har organisert det hele.

Flere bilder kan dere se på bloggen til LivS og Oddvar.

2 kommentarer:

  1. Bra innlegg Britt! Ser ut som dere hadde en kjempeflott tur :) Fint å se bildene og!

    SvarSlett
  2. Tusen takk. Det er ikke like lett å velge hva en skal skrive og hvilke bilder en skal velge fra en slik innholdsrik tur.

    SvarSlett