torsdag 11. juni 2009

"Iskjelder" i 1790

Da jeg kjørte forbi området ved Grytten gamle prestegård forrige uke kom jeg på noe Professor Sneedorf "fortale" fra sitt opphold på prestegården i 1790.
Hvem Professor Sneedorf var og om hans opphold i Grytten prestegjeld kan du lese mer om her, her og her.

Sneedorf forteller følgende: "Fra Præstegaarden saa jeg ved Foden af et Fjeld en Snefon, hvor Hr. Wille fortalte os, han havde sin Iskjelder til Fedevarer. Han spurgte mig, om jeg havde Lyst at gaa hen og se den, og da jeg troede Stedet var tæt ved os, saa sagde jeg ja. Vi begav os da paa Veien, og først efter en Times Forløb var vi ved Foden af Fjeldet. Her mærkede jeg allerbedst, hvorledes et uvant Øie kan bedrages af disse Fjelde, deres Direction og Størrelse"

Hvor denne snøbreen lå vet jeg ikke. Men da jeg kjørte forbi området og så denne snøbreen ikke langt fra der den gamle prestegården lå (ved garden på bildet) kom jeg på denne historien.
Var det denne han refererte til? Om en ser på bildet i den første linken i innlegget sees snøbreen såvidt til høyre i bildet, ca midt på.
Det er jo vel 200 år siden Sneedorf var her på gjennomreise så mye har endret seg, men kanskje ikke snøbreen??

Men hva oppbevarte han der? Wikipedia sier at fedevarer er handelsvarer med stort fettinnhold som flesk, skinke og smør, men også talg, lys, tran, harpikser osv eller alt som inneholder dyriske og vegetabilske fettstoffer.

P.s som en ser var det kaldt og en del nedbør i forrige uke og den kom i form av snø på toppene.

2 kommentarer:

  1. Jeg må få si at Din blogg er veldig god, blandt de beste, med mye info om Romsdal, ser alltid frem til å lese det nye Du skriver.

    SvarSlett
  2. Tusen takk. Kjekt at du liker det jeg skriver.

    SvarSlett