lørdag 7. februar 2009

Grytten gamle prestegård

I forbindelse med en etterlysning på Slektsforum kom det opp et spørsmål om hvor prestegården i Grytten lå midt på 1700 tallet. Helt frem til 1864 lå den ved X på bildet.

Grytten Kirke , ofte omtalt i kirkebøkene som ”Hoved Kirken”, lå også her som bildet i Normannsamlinga viser.
I boka ”Grytten kirke 175 år” som ble gitt ut i 2004 står det om den gamle prestegården: ”her bodde det prester med familier og tjenestefolk i ca 600 år”. Videre fortelles:”var vistnok i sin tid en av landets beste, og gårdsdrifta utgjorde en vesentlig del av prestens inntekt.[…] vakkert beliggende på et platå med store flate strekninger rundt omkring – omkranset av høge fjell med kvite tinder, men med god utsikt mot fjorden. Noen hundre skritt østenfor prestegårdshusene er det en bratt styrtning ned mot Rauma – ca 70 meter nede".

I 1828/29 ble kirken flyttet til Setnes på Veblungsnes slik vi ser den på bildet i innlegget 13 jan. og i en artikkel på rb nett. Den ligger fortsatt på samme sted.
Tettbebyggelsen til høyre på bildet fra rbnett er Veblungsnes.
På bildet fra Normannsamlinga er fjellene Bispen, Kongen og Dronninga inntegnet. Dronninga er den karakteristiske med krone. Her ser en hvordan de ser ut i ”virkeligheten”. Bispen (1462 m) til venstre, Kongen (1614 m) og Dronninga (1544 m)
Helt til venstre ved fjellet ses veien mot Trollstigen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar