tirsdag 24. februar 2009

Russerfangen Dimitrij

I 2007 ble det laget en dokumentar -”Dimitrijs spor”- om russerfangen Dimitrij som rømte fra tysk fangenskap i Isfjorden i 1944. Han hadde rømt sammen med tre kamerater, men de ble raskt tatt til fange igjen av de tyske soldatene og henrettet. Dimitrij var heldigere, han kom seg unna og fikk hjelp av folk i bygda til å holde seg skjult.
Dokumentaren er laget av Lars Kristian Singelstad . På DVD coveret står: ”amatørproduksjon som er laget med stor glød og vilje, og enorm dugnadsinnsats”. Filmen anbefales på det varmeste.

Sønnen -NN- til en av de som hjalp Dimitrij med å holde seg skjult har over tid forsøkt å komme i kontakt med etterkommere av Dimitrij, men nesten gitt opp. Han hadde flere ganger kontaktet den russiske ambasaden i Oslo uten å få hjelp. Via en russisk journalist på internett fikk han etter hvert opplysninger om etterkommere. Journalisten kontaktet Dimitrijs datter Nadezha i Russland og ga tilbakemelding til NN om at hun skulle skrive brev. I ettertid viser det seg at hun hadde skrevet flere brev, men de kom aldri frem til Norge.

Tilfeldigvis kom NN i kontakt med en russisk dame som bodde i Rauma som også hadde sett filmen. Hun var fra nabobyen til Nadezha. Da hun reiste hjem til Russland for å feire jul i 2008 oppsøkte hun Nadezhda. Nadezha var blitt 60 år og hadde i hele oppveksten hørt om farens historie fra Norge under krigen. Hun fikk selvfølgelig et eksemplar av filmen. Den ble vist både for arbeidskolleger og familien. Nadezhda ga uttrykk for: "dette var den beste julegaven hun kunne få". Historia var godt kjent i byen og skal også være beskrevet i flere bøker i Russland.

Dimitrij kom tilbake til Isfjorden like etter krigen og takket for hjelpa. I 1966 var han på besøk i igjen, nå sammen med kona. Det var også brevveksling mellom Dimitrij og NNs far.

Utdrag fra letinga etter etterkommere og fra møte med Dimitrijs datter er tatt fra Åndalsnes Avis 20. februar 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar