mandag 27. april 2009

Arnulf Øverland

Det er en lykke i livet
som ikke kan vendes til lede:
Det at du gleder en annen,
det er den eneste glede.

Jeg antar de fleste kjenner diktet ”En Hustavle”? Det ble skrevet av Arnulf Øverland i 1929 etter at han hadde vært veldig syk p.g.a tuberkulose.

I dag er det 120 år siden Ole Peter Arnulf Øverland ble født i Kristiansund. Historien forteller at familien flyttet fra Kristiansund til Bergen allerede før Arnulf var 1 år. I 1891 tellinga for Bergen finnes fam i Allegaden i Bergen sentrum. I 1904 flytter fam til Kristiania.

Faren Peter Anton var maskinist og i 1891 var han ”fraværende i Middelhavet” og i 1900 var han ”antagelig i Portland Oregon, nordamerikanske fristater”. Faren døde da Arnulf var 17 år (1906) og i oppveksten var han for det meste borte så Arnulf hadde lite kontakt med sin far. Faren var også født i Kristiansund, mens hans far igjen var fra Molde og det er herfra han har navnet. Moren var fra Kristiansund.

Når det gjelder morfamilien skal Øverland ha uttalt ”Mormor var ugift, så det ble ikke ført noen slektstavle i vår familie”. Til tross for det viser han i ulike "biografier" at han har god kjennskap til sin morfar og hans familie.
Med dagens "enkle" tilgang til kilder er det lett å lage slektstavlen til Øverland. I tillegg har jeg "førstehåndskunnskap" siden min oldemor var hans tremenning. Jeg fikk tidlig høre om dette slektsskapet. Min tante som var glad i og god til å skrive dikt, sa ofte at hun sannsynlig hadde arvet noe av de samme genene som Øverland.

Hans mormor het Larina Larsdatter og til tross for at alle de hun var tante til er borte for flere mannsaldre siden blir hun fortsatt omtalte som ”Larina moste” bl. etterkommerne til de hun virkelig var tante til.
Larina fikk dattera Hanna Lovise i 1854 mens hun var i skredderlære på Vengestuen – ved foten av Romsdalshorn. I 1865 bodde Larina og Hanna på Veblungsnes, Larina var "skrædder" og var da den eneste med denne tittelen. Da Hanna ble konfirmert står hun som nr 2 på kirkegulvet til tross for at mora ikke var gift og hun er reg. med "særdeles god Kristendomskundskap".

Rundt 1870 flyttet Larina og Hanna til Ålesund og deretter til Kristiansund. Larina bodde hele tiden sammen med sin datter og var dermed en av de som Arnulf hadde et nært forhold til. Larina var nok ei dame som viste hva hun ville til tross for vanskelige kår. Hun kunne bl.a spille piano og da hun lå for døden ville hun ikke ha noe besøk av presten. Det var meget uvanlig den gangen. Var det henne Arnulf arva noe av holdningene sine fra ?
Larina døde i Bergen i 1893.

Morfaren het Hans Hansen Hage og var født i Lesja, men fam flyttet til Grytten da Hans var 7-8 år. Hans sin far het også Hans og han var den første landhandleren på det som i dag er Åndalsnes. Han drev også teglverksbrenneri.

Arnulf Øverland døde 25. mars 1968 i Oslo

Mer om Arnulf Øverland kan leses her og om hans romsdalske opphav i Romsdals sogelags årbok 1998.

For oss som ikke bor langt fra Hustadvika har også hørt om det ”berømte” Roktaforliset . Arnulf Øverland skrev dikt om denne hendelsen i 1938, ”Sjøfolkene fra Hustadvika” som starter slik:
Det kom en melding fra Bjørnsund:
I natt er det gått et skip på grunn

2 kommentarer:

  1. Det e no fleire som e i slekt med Øverland au, f.eks. undertegnede........

    Hilsen Ågot

    SvarSlett
  2. .... og god til å skrive dikt, prologer og historier er du også. Jeg har ikke arvet noen av de genene.

    SvarSlett