torsdag 16. april 2009

Maleren Valeur


Viggers skrev i går om Adelsteen Normann og Hans Gude og det fikk meg til å tenke på bildet over og den ”ukjente maleren” Conrad Valeur.
På baksiden av maleriet står ”Sommerliv Christianiafjorden. Efter H.Gudes tegning. Kristiansund 1912”.

Conrad Valeur var født i 1850 i Levanger, men vokste opp i Tromsø. Der gikk han i sadelmakerlære, men var også en flittig tegner.
Han var noen år i Kristiania, Stockholm, København og tilslutt Petersburg før han slo seg ned i Kristiansund som sadelmaker på 1870 tallet.
Valeur malte både landskap og portrett, men mest oppmerksomhet fikk han for sine altertavler. Mange av arbeidene hans var ”kopier” av andre maleri.

Hans altertavler finnes i Gjemnes kirke i Gjemnes, Røbekk kirke i Molde (nederst), Øxendal kirke i Sunndal kommune, Kornstad kirke på Averøya, Snildfjord kapell i Sør-Trøndelag, Nordbotn kapell på Hitra i Sør-Trøndelag, Honningsvåg kirke og Alta kirke.
Bladet ”Nordkap” skrev 20. juni 1913: ”En forening bestaaende af kvinder fra og omkring Bosekop (den saakaldte ”kirkeforening”) har nylig foræret Alten kirke en meget vakker altertavle malet af Conrad Valeur, Kr. sund, som har leveret altertavle til mange af landets kirker. Den nye altertavle som baade med hensyn til motiv, stil og udførelse er et kunstverk, vil blive en pryd for Altens kirke".

I hans ”verkliste” er oppramset 140 arbeider, men den er ikke komplett. Det siste året som er nevnt i verklisten er 1916 og da er opplistet 12 arbeider. Han var da 66 år.

Conrad Valeur døde i Kristiansund i 1919.

Altertavla i Røbekk er en kopi av A.Tiedemands ”Opstandelsen” som han malte til Bragernes kirke i Drammen.

2 kommentarer:

  1. Jeg fant nettopp et bilde datert 1908 av Valeur. "Sommerdag i Norge" med undertittelen "Motiv ...?... Ulving".. Så det er sannsynligvis et maleri basert på et av Ulvings.

    SvarSlett
  2. Bilde som heter "Sommerdag i Norge" finnes i verkslisten som nr 102. Undertittel er "Motiv efter E. Ulving". Bildet havnet i Kristiansand da det var malt. Hadde vært fint om du kunne skrive til britt.slekt@gmail.com og fortelle hvor du fant det.

    SvarSlett