mandag 6. april 2009

Ferdaminne

Aasmund Olavsson Vinje var født 6 april i 1818 i Vinje i Telemark. I kirkeboka er han reg. som Osmund Olesen, sønn av Ole Osmundsen og Torbiør Gjermunds. Han ble konfirmert i 1834, stod først på kirkegulvet og fikk utmærket godt. Mer om Aasmund O Vinje kan leses her

For en ”mannsalder” siden skrev jeg særoppgave om Aasmund Olavson Vinje med utgangspunkt i ”Ferdaminne frå sumaren 1860”. Det er mye man glemmer opp igjennom årene, men ikke tittelen ”Ferdaminne frå sumaren 1860”. Det var noe med den tittelen som fasinerte meg. Jeg har ikke sett oppgaven siden den gang, og husker ikke noe av den eller hvordan resultatet ble. Jeg får se etter den neste gang jeg besøker min mor.

Sommeren 1860 bestemte Vinje seg for å dra til Trondheim for å overvære kroningen av Carl XV Han reiste fra Trondheim med båt til Kristiansund ”for over land” til Molde, båt til Veblungsnes og deretter opp Romsdalen. ”Ferdaminne ....” er ”referat” fra denne turen.

Da han kom til Molde ble han rodd av to karer til Veblungsnes og underveis fikk han fortalt følgende om Romsdalshorn :det var en mann her frå Raumsdalen ti tolv år sidan*, som kleiv der opp [..] og den steinen du kan sjå på toppen når du kjem opp i dalen, sette han der opp”. Vinje lurer da på:slo han seg i hel før han kom opp eller då han skulle kliva ned atter?” Da han ble fortalt at mannen omkom på sjøen svarer Vinje: ” mannen fortente ærleg udauden sin, som sette livet på spel til ingen nytte."

Videre skriv han om Romsdalen: Ja, her er ikkje lett å leva. Her skulde ikkje bu anna enn geiter og engelsksmenn og målarar og kunstkjennerar frå flatlandet. Og so er der no ei mengd med orm på solsida oppetter hasleholti (det er riktig). Her er vel ein og annan jordflekk, som kunde vera til ein folkeleg gardpart, men det er turt og sandut alt til det ber ned mot fjorden. Men dei stakkars folk hev klora og hengt seg inn i fjellsidone liksom ørnereir der lengst aust (Verma?), for dei tvo milene frå sjøen er det so hengjande bratt at ikkje ørni eingong kan bu og byggja der”

I tillegg til at Vinje var født på denne dato har Asmund, Åsmund navnedag i dag. Navnet kommer av norrønt áss som betyr gud (spesielt guden Tor) og mundr som betyr beskyttelse.

* Jeg tror han refererer til førstebestigningen av Romsdalshorn som var i 1828, så det var nok mer enn 10-12 år siden. Men på den tiden var det mange ”myter” om bestigningen av ”Hornet”.

*Bildet av Vinje er lånt fra Wikipedia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar