torsdag 30. april 2009

Aprildager 1940

De siste 14 dagene av april i 1940 var det massiv bombing av Molde. I en avisartikkel i Romsdals Budstikke for 11 år siden står det at ”de første sju bombene falt 15 april, og bombinga av Molde fortsatte helt fram til 1 mai.” Det står videre at det ble riktig ille den 29 april, ”Den dagen gikk Molde opp i flammer med kirketårnet som en mektig fakkel opp mot nattehimmelen”.

En annen artikkel skriver: ”Mandag 29 april 1940 er et av de mest dystre kapitler i Molde bys historie. Bombinga den grufulle dagen og natta kom i to bølger. Den første varte fra kl 10.00 om formiddagen til kl 14.00 om ettermiddagen. Den andre angrepsbølga startet kl 17.00 om ettermiddagen og varte helt til midnatt. Molde ble fullstendig lagt i aske og ruiner.”

Hovedgrunnen til denne enorme bombingen var jo at Kongen, Kronprinsen, regjeringen og Norges Banks gullbeholdning befandt seg i byen. Om ”Gulltransporten” kan leses i boka ”Gulltransporten- dramaet dag for dag ” av Per Arnt Harnes eller du kan finne historien i grove trekk her.

Det var jo i disse aprildagene det ”berømte” bildet av Kongen og Kronprinsen ble tatt under en bjørk i Molde og den har siden blitt kalt ”Kongebjørka”.

"Kongen, Kronprinsen, og regjeringa sammen med den 40 tonn tunge norske gullbeholdninga, måtte forlate Molde rundt kl 23 med krysseren ”Glasgow”.

Det fortelles at 7 personer ble drept disse aprildagene. Den samlede skade i byen ble utfra prisnivået i 1940 taksert til 25 millioner kroner. Tilsammen ble 388 hus ødelagt, derav 188 "jevnet med jorden".

Åndalsnes ble også lagt i ruiner disse aprildagene da de ”høye herrer” og gulltransporten kom med tog til Åndalsnes 20 april.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar