mandag 18. mai 2009

Molde før og nå

Dette postkortet viser et parti fra Molde by før 1919. Helt til høyre på bildet ser vi Grand Hotel som brant ned natt til 15 mai 1919 - dvs for 90 år siden. 6 personer omkom i brannen, 3 ansatte og 3 gjester.I Romsdals Budstikke 15 mai (i år) står det litt om hotellet: Hotellet ble bygd i 1885 i sveitserstil og hadde 85 rom. Arkitekten het Trap-Meyer og var fra Kristiania og dekorasjonmaleren Ranheimseter fra Christiansund malte og dekorerte spisesalen "det flotteste dekorerte værelse på våre kanter". Her var dampskipsbrygge, kjeglebane og en flott anlagt hage. Her var en flott festsal hvor byens selskapligheter ble holdt.
Kong Haakon og kongefamilien bodde her under kroningsferden i 1905. Andre celebre gjester var Keiser Wilhelm, kong Edward den 7. og kong Leopold av Belgia. Mer om Grand Hotel kan leses i Romsdalsmuseets årbok 2002*

Postkortet fikk min mormor i juli 1915. Hun var bare 11 år og teksten begynner med Lille Ella. Videre står :" jeg vil bare fortelle at det gik gaat hit men det er saa trist men det maa vel blive bedre ..... du maa leve vel og hils alle i huset med megen agtelse". Det er underskrevet, men jeg vet ikke hvem personen er. Noen som har startet i arbeid på hotellet kanskje?Her et det samme (nesten) partiet av byen i dag. Grand Hotel lå nederst til høyre på bildet. Om en forstørrer bildene (klikk på de) vil en se at flere av husene i gata rett vest for hotellet fortsatt står. De unnslapp altså "bomberegnet" i 1940.

I bakgrunnen ser vi Moldeheia, kjempeflott turterreng både til fots og på ski. På det høyeste punktet finnes "Tusenårsvarden" hvor du kan skrive navnet ditt.

* kan lastes ned -se årbøker på nett på venstre siden på Romsdalsmuseets hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar