1 mai hadde Grytten og Veblungsnes Historielag vandring på området hvor Romsdals markedet ble holdt i eldre tider. Åndalsnes Avis hadde reportajse fra vandringa og på bilder i artikelen ser det ut til å være godt oppmøte. Dessverre hadde jeg ikke anledning å være tilstede.
Det var dagens bonde på Devold som stod for omvisningen og historiefortellinga.På bildet ser en at det er mye skog på garden, men på 1700 tallet var ”landskapet som en ørken og sandflukten var enorm” forteller dagens bonde.
Markedsplassen på Devold lå nede ved elva og båtene kunne den gang seile helt opp til markedsplassen. Etterhvert gjorde sandflukten dette umulig, elva ble for ”grunn” og ”smal”.
I avisa refereres det til at det i 1791 var 14 jekter, 82 otringer og 218 mindre båter fortøyd nede ved elvebredden. Det er vanskelig å forstå i dag.
Sandflukten i området var årsaken til at kirka som lå på en høyde på andre siden av eleven ble flyttet i 1827. Litt om gamle Grytten kirke finner du her.
Til markedet kom de ikke bare sjøveien, men til fots og til hest fra fra alle kanter av landet. Romsdalsmarkedet var en ukes tid på høsten og ble et så viktig sted for handel i Norge at ”før og etter markedet” ble et begrep.
Her var det et ”yrende liv” og alle kom nok ikke for å handle. Det skal ha vært 49 skjenkestuer på området enkelte ganger og flere dansesaler. Den gang som nå var det dessverre tyveri, voldtekt og drap. Det ble opprettet vaktstuer og det var over 40 soldater for å holde ro og orden.
Avisa skriver også at det på ”Markedet” ble omsatt varer for en verdi av 10 000 kyr, tisperiode er ikke nevnt. Hva forteller den verdien oss?
I et skifte fra 1724 og et fra 1777 er noen av kyrne ”taksert” til 4 riksdaler.
En riksdaler hadde på 1700 tallet og frem til 1813 en verdi på kr 3,20 ifølge Norges Bank
Omsatt i kroner var da en ku verdt ca 13 kr som tilsvarer kr 1612,52 i 2008 kr. Hva er verdien på en ku i dag?
På bakgrunn av dette regnestykket skulle det da ha blitt omsatt varer for en verdi som tilsvarer nesten 16 milioner i 2008 kr.
Litt mer om Romsdalsmarkedet kan du lese her
1 tallet viser hvor brua over elva ved Devold kom i 1819 som bl.a gjorde at markedet ble flyttet til Veblungsnes i 1820.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar