søndag 18. januar 2009

Jonas Marius Lied, konsul og ”konge av Sibir”.

Jeg gjorde jo et forsøk her om dagen å se om jeg kunne skryte på meg noe slektsskap til Fred Kavli, men det lyktes altså ikke. Men i Romsdal Budstikke (RB) 14 jan ble jeg påminnt et slektsskap jeg kan ”skryte av”.
Marit Werenskiold har vært redaktør for boken "Consul Jonas Lied and Russia. Collector, Diplomat, Industrial Explorer". 11 personer har skrevet i boka, fem av dem er russiske og resten norske. Boka er dessverre skrevet på engelsk og russisk, men den kommer kanskje på norsk etter hvert.
Jonas Marius Lied ble født på garden Sølsnes i dagens Molde Kommune i 1881 og han døde der i 1969.
Navnet ”Kongen av Sibir” fikk han fordi han jobbet intenst for å åpne en ”ny nordleg handelsrute til sjøs mellom Vest-Europa og den asiatiske delen av Russland via Barentshavet, Karasjøen og store elveløp i det sibiriske område”(sitat fra RB) Mer om Jonas Lied og bakgrunn for boken kan leses her . I Klassekampen og Aftenposten er det også skrevet om han. I Romsdalsmuseets årbok 2001, side 171 kan en lese mer om ”Jonas Lied og Sølsnes gård”.

Men så var det slektskapet. De som ikke er opptatt av slektsforskning vil nok riste oppgitt på hodet, men dere andre vil ”forstå”. Min morfars far var firemenning med Jonas Lied. Slekt er slekt! Jonas Lieds ene oldefar var Amund Amundsen Fladmark, handelsmann på Veblungsnes i perioden 1817-1841. En annen oldefar var Fredrik Christian Møllerup Lied, kaptein og den første ordføreren(1837-1845) i Nesset kommune .

2 kommentarer:

  1. Da er vi i slekt da jo har Du mere info om Lieds sine forfedre bak til A.A.Fladmark og hvordan er Du slekt med ham? Vet jo ikke hvordan jeg får kontakt med Deg men min e-post er familyresearch@molanders-genealogy-service.se

    SvarSlett
  2. Hei. Det hørtes spennende ut. Sender deg mail

    SvarSlett