torsdag 26. mars 2009

Adrian

Dere tror kanskje jeg skal skrive om en gutt/mann ved navn Adrian, men det er nok noe mer spennende enn som så. På gotisk kurs lærer vi ikke bare om de ”gamle bokstavene”, her får vi også mange spennende opplyninger.

Adrian er nemlig et plagg som nevnes i et skifte og påfølgende auksjon på Nordmøre i 1741. Maren Breier (Lund) var født i 1661 på Aukra og gift med Frantz Lauritsen Lund på Einset i dagens Eide kommune. Maren døde som enke i 1741, knapt 80 år gammel. Maren og Franz hadde ikke etterkommere.
Det var et stort skifte etter henne. Blandt "dend Sal: Konens gang-Klæder" finnes bl.a:
"1 blaae Damashes Adrian med grot bost" - taksert til 6 rd, solgt for 11 rd til nevøen kjøpmann Claus Lund i Molde
"1 søe grønn atlaske dito ganske Nye "- taksert til 5 rd, solgt for 6 rd til niesen fru Anne Graboe.

Hva var så en Adrian?
Norsk Historisk leksikon sier: "Adrienne, opprinnelig en løs neglisjé med slep, første gang båret i 1703 av den franske skuespillerinnen Mme Dancourt i rollen som Adrienne i en oppførelse av Terents skuespill Adriane".

I løpet av knapt 40 år var altså dette plagget kommet fra Frankrike til Nordvestlandet. Handelen med utlandet er tydelig. Det kan legges til at Franz Lund var fra Flensburg og blant Marens nevøer finnes en biskop på Fyn, en professor i København, en pater i pavedømmet og niesen var gift med en inspektør på silkehuset i København.

Maren hadde også "1 sort Damaskes klædning bestaaende af kiol og skiørt" taksert til 16 rd, den ble solgt for 24-1-12 til niesen fru Graboe.

Mer om denne spennede familien og og det innholdsrike skiftet kan det leses om i Eideboka, Bind II av Jonny Lyngstad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar