søndag 29. mars 2009

Brude-egget

Mens jeg lette etter Ane Heen som omkom i bybrannen i Ålesund ble jeg påmint historien om Brude-egget. Hvilket egg det var? Jo en livbåt bygd av Ålesunderen Ole Brude først på 1900 tallet.

Ole Brude var sjømann og hadde opplevd forlis hvor han så at de livbåtene som fantes lett ble knust mot skutesida når de skulle settes på vannet. Han bestemte seg derfor for å konstruere en bedre livbåt, som altså fikk navnet Brude-egget. Navnet fikk den fordi den så ut som et egg. Den første båten fikk navnet ”Uræd”. Her er bilde og mer omtale av livbåten.
I august 1904 - etter bybrannen - la Ole og 3 andre ut på tur over Atlanteren for å bevise at båten fungerte. Turen tok 3.5 mnd fra Ålesund til New Foundland og deretter ca 2 mnd til Glouchester i USA. De fikk orkan underveis og båten bestod ”prøven”.
Turen over Atlanteren ble sett på som en bragd og Ole Brude fikk møte president Theodor Roosevelt.

Historein om livbåten er spennende nok, men hva med navnet Brude? Jeg antok navnet sannsynlig hadde tilknytning til Rauma Kommune. Garden Brude ligger på Verma øverst i Romsdalen. Etter litt leting i kildene finner jeg at:

Ole Martin Brude ble født i Ålesund 12 feb 1880, men begge besteforeldre på farsiden var fra Rauma. Hans far Lars Olsen Brude var riktignok født på Hustad i Fræna Kommune, men flytter til Isfjorden sammen med fam da han var 4 år. Fam. bor knapt 10 år i Grytten før de flytter til Ålesund i 1871, Oles bestefar som også het Ole var da handlesborger. Ved FT 1865 var han omtalt som gardbruker.

Ålesunderen Sigmund Strøm har skrevet en bok om hendelsen, den er en blanding av fakta og fiksjon. Bildet øverst i innlegget er forsiden på boken.

1 kommentar:

 1. Hei
  Ingen kommentar på stoffet her, men ,men..
  Ja, kontrasene mot grasholmen og Hamna er størst vår og høst!! Sol møter skygge osv..
  Ha en fin dag!
  K

  SvarSlett