søndag 15. februar 2009

"Kortspil og drik"

Siden det er søndag i dag kan det vel passe med denne ”historien” som står i kirkeboken for Grytten i desember 1745:
"Vare hos mig forsamlede Klokkeren tilligemed Skolemesteren Anders Horjem samt Medhjelper af Gryttens og Kors Sogner for at jæmle vore Raad hvorledes mand bæst kunde hindre og dempe Kortspil og Drik og deraf flydende Synd og ugudelighed paa Søn og hellige Dage. Saa og vare da for Kirkens Embede ved Klokkeren og Skolemesteren indkaldede etterfølgende af Kors Sogn som Natten til forledne Allehelgens dag med Kortspil Drik og Dants samt Trete og anden ugudelighed paa Maange hos Enken". […] 9 stykker var innkalt i tillegg til "Enkens Dater Guri og Søn Jacob som de der paa samme tiid havde solt og udtappet Brendewin".
"Ligeledes vare indkaldede følgende Personer af Gryttens Sogn som Natten til XIX â Trin. næstleden havde drukket og spillet Kort i Giæstgiverhuuset paa Weblungsnæss".
Her var innkalt 6 stk "samt Elen Steensd der solte øl og Brændeviin for dem; disse tilligemed giæstgivern Anders Olsøn Monsaas mødte alle undtagen … " Det var 3 som ikke møtte, derav en av mine forfedre. Straffen ble:" ... tilretesatte af Kirkens Embede og hver efter sint Omstændigheder paalagt at betale noget til Sognets fatige og fatige- og biørns Skole-Cassa".
Jeg drar på smilebåndet når jeg leser, men skjønner at det var en alvorlig sak den gang. Jonas Jacobus Schanche var prest i Grytten prestegjeld i perioden 1743-1775 og i hans periode finnes det flere av disse ”historiene”.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar